donderdag 19 juli 2012

Achter de schermen van de nieuwe digitale waterkaart

Eenvoudige bediening
De nieuwe software voor de Vaaratlas 2.0 is op een haar na gereed. Hier krijgt u een unieke eerste blik op de nieuwe versie ....

Gedetailleerde kaarten
Het idee: voorzie op een eenvoudige manier in de behoefte aan vaarinformatie aan boord en gebruik daarbij de vaarkaart als onderlegger om de informatie ruimtelijk te presenteren. Of zoals ik vorige week schreef: de nieuwe software wordt een programma met wellicht maar 20% van alle functies die bedacht (en gemaakt) kunnen worden, maar waaraan meer dan 80% van de watersporters meer dan voldoende heeft. Een eenvoudig idee dat echter nog al veel werk met zich meebrengt.
Ongeveer een half jaar na het faillissement van de makers van de Vaaratlas, Cosmic Navigation, hebben wij deze van de curator over weten te nemen. Dat wil zeggen de software, databestanden, gegevens van de klanten een beeldmateriaal.
Informatie direct op de kaart
De oorspronkelijke software was gemaakt in Java en bestond uit een samenstelling van verschillende onderdelen die bij derden waren ingekocht. Al snel besloten wij om de software zelf opnieuw en helemaal vanaf de grond op te bouwen. Wij denken dat het alleen dan mogelijk is om een nieuw softwareproduct te maken waar ook in de toekomst uitbreidingen op mogelijk zijn.

Naukeurige navigatie met GPS
De afgelopen maanden zijn wij vrijwel continu bezig geweest met het schrijven van de nieuwe software. Ook dit bleek veel werk. Technisch uitdagend en wij hebben veel geleerd. Een navigatieprogramma vraagt immers kennis van navigatie (die hadden wij al ruim voorhanden), geografie (een vak apart) en grafische technieken (en op zichzelf al een vakgebied). De nieuwe software is echter op een paar kleine details na gereed. Deze werken wij de komende dagen bij en volgende week gaat de software in Beta.
Almanak geintegreerd
De nieuwe software komt er aan. Maar ... helaas nu nog niet.
Informatie over
1.256 havens,
284 sluizen
en 1.204 bruggen
Gelukkig hoeft u dit seizoen niet zonder digitale waterkaart het water op te gaan.
De ANWB Waterkaarten app voor de iPhone en iPad is in een nieuwe versie leverbaar. Deze app bevat alle waterkaarten voor Nederland en de gegevens uit de Wateralmanak deel 2 voor 2012. De app is gratis uit te proberen en daarna kunt u een abonnement nemen. Naar wens kan dat voor kortere tijd of voor een heel jaar. Nieuw is dat het abonnement na een jaar automatisch vervalt en dat u een herinnering krijgt om eventueel een nieuw abonnement af te sluiten.

1 opmerking:

  1. Ziet ver goed uit. Ben het met jullie eens dat al die mooie functies in andere programma's nauwelijks iets toevoegen en in ieder geval voor mij niet belangrijk zijn. Succes.

    BeantwoordenVerwijderen