dinsdag 4 augustus 2009

Gratis maar illegale software?

Heeft u wel eens gehoord van "Bittorrent"? Of kent u "Pirate bay"? Die laatste was afgelopen week in het nieuws omdat een Nederlandse rechter heeft bepaald dat de exploitant van deze website de toegang voor bezoekers uit Nederland binnen 10 dagen moet worden afgesloten.
The Pirate Bay en andere bittorrent websites zijn zogenaamde "peer-to-peer" netwerken. Op deze websites vindt u verwijzingen naar kopietjes van software, muziek en video die deelnemers in het netwerk op hun eigen pc hebben neergezet voor andere deelnemers uit het netwerk om daar "gratis" te downloaden. Via een bittorrent website vindt u dus bij wie deze kopie klaarstaat en als die ander dan ook online is, kunt u de kopie direct van zijn of haar pc downloaden. Formeel is dit illegaal, omdat het niet is toegestaan om materiaal waar auteursrechten op rusten zonder toestemming van de rechthebbende (de maker, auteur, muzikant of de uitgever) te kopieren voor derden. U kunt zich voorstellen dat deze manier van verspreiden van illegale maar gratis kopietjes erg populair is. Zeker nu de speciale bittorrent websites het zo makkelijk maken om kopietjes te vinden en te downloaden.

De bittorrent websites zeggen dat zij niets illegaals doen, zij brengen alleen maar mensen in het netwerk met elkaar in contact en zeggen niet verantwoordelijk te zijn als mensen dan illegale kopietjes uitwisselen. Tegenstanders zeggen dat dit onzin is, omdat ze de bittorrent websites immers het platform voor illegale activiteiten aanbiedt. Zeker aangezien er ook bittorrent websites zijn die geld vragen om lid te worden van het netwerk, zij verdienen dus geld aan het bieden van een platform voor het maken van illegale kopietjes.

Dat de examentraining software van Promanent erg populair is wisten wijzelf natuurlijk al lang. Nadeel daarvan is wel dat er ook mensen zijn die menen dat onze software via bittorrent websites verspreid moet worden. U begrijpt dat wij daar zelf niet blij mee zijn. Immers elke op die manier verspreide illegale kopie betekent dat deze gebruiker geen cd of download meer bij ons koopt. Wij missen daardoor dus omzet. En als iedereen natuurlijk een gratis kopietje gaat ophalen verdienen wij niets meer. U zult begrijpen dat wij dan als bedrijf niet meer in het maken van onze software en lesmateriaal kunnen investeren en dat er dan dus ook geen support meer wordt aangeboden en dat er geen nieuwe versies meer kunnen verschijnen.

De maximale prijs voor één van onze examentrainingen bedraagt € 16,95 en een download kunt u al voor minder op onze website ophalen. Wij hopen dan ook dat u zo sportief bent, dat als u een illegale kopie van een bittorrent website heeft opgehaald en de software u bevalt, dat u dan een legale versie koopt.
En diegenen die zelf op hun pc menen een kopie van onze software aan te moeten bieden, hopen wij dat ze zo sportief zijn om dit niet meer te doen. Immers u draagt op die manier niet bij aan de continuïteit van onze producten waarmee al heel veel watersporters met plezier zich op een examen hebben voorbereid.

Meer lezen over auteursrecht ...

N.B. Schrik niet als u op Pirate Bay zoekt, bij de resultaten worden advertenties van erotische contact sites ed. getoond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten